Är du rädd för mörkret? 🥺

A

lla vi i norden märker nu av att dagarna blir kortare. Kanske lägger vi märke till att det är mörkt på kvällen eller morgonen när vi under det senaste halvåret har vant oss vid långa dagar och ljusa nätter.

På lördag den 23 september kl. 8:49 inträffar höstdagjämningen då dag och natt är lika långa - eller enligt definitionen "då solen står exakt i zenit vid ekvatorn vid sann middagstid". 🧐

(ja vi blir också lite konfunderade av den definitionen...😝 men vi fokuserar inte på den här och nu).

Efter höstdagjämningen blir det mörkare och mörkare fram till den 22 december kl. 5:27 då vintersolståndet inträffar och vi åter går mot ljusare dagar igen. ☀️

Vi pratade med en vän häromveckan som med viss frustration uttryckte det så här: "det har blivit så j***a mörkt alltså"

Det gav oss inspiration till att skriva detta inlägg ✍️

När det blir mörkare utomhus så utmanas vårt förhållningssätt av den för många oönskade förändringen som vi inte kan påverka eller kontrollera.

Samtidigt som vi anpassar oss tror vi att det är viktigt att behålla en många goda och friskfokuserade vanor och inte låta mörkret hindra oss från att praktisera dem.

I vår bok "Från riskfokus till Friskfokus" har vi ett avsnitt som heter "Din pepp i mörka årstider" där vi ger flera konkreta tips, och här får du tre av dem:

  • Tänd fler ljus och lampor eller skaffa en dagsljuslampa och lys upp ditt hem i mörkret 💡 eller låt pannlampan lysa upp din promenad i naturen!
  • Fånga solen när den skiner - upplev soluppgången på morgonen eller ta vara på ljuset på lunchpromenaden - som blir ännu viktigare under den mörkaste perioden då det kan vara mörkt både när vi går till och är på hemväg från jobbet ⛅️🌤️☀️
  • Laga god, färgstark och kryddstark mat (om du önskar och tål ;-) - spela musik, dansa och sjung 🥳

Nu är vi nyfikna på dina tips i mörka årstider - hur gör du?

Och du...bli vän med mörkret! ❤️‍

PS. Vill du beställa vår bok "Från riskfokus till Friskfokus"? Maila din beställning till info@crispyconcept.com eller Klicka här så kommer du direkt till beställningssidan och så skickar vi boken så att du har den i din brevlåda så snart som möjligt!

Låt oss höras på sociala medier!