Kefir - Det Vita Guldet

V

arför skriver Crispy Concept ett blogginlägg om Kefir?

Frågan är såklart helt berättigad. Kopplingen mellan Hälsa till Kost och Näring och att äta Kefir är dock inte så långsökt. Många känner till Kefir då den tillverkas och säljs i våra livsmedelsbutiker. Kanske känner man också till att den innehåller många goda bakterier som har en hälsofrämjande effekt för både mage och tarm.

Hur vi mår där har en avgörande betydelse för vår allmänna hälsa och vårt välmående. Alla de goda bakterierna som finns i Kefir och i många andra livsmedel kallas för probiotika - som enkelt kan förklaras som "för alla små liv i vår kropp".

Probiotika innehåller mängder av goda bakterier som är välgörande eftersom vår hälsa är beroende av både mångfald och rikedom i mage och tarm.

Vad många inte känner till är historian bakom Kefir. Ordet kefir sägs härröra från det turkiska ordet "keif", som kan översättas till bra känsla eller må bra.

Kefir är en form av kulturmjölk som tillverkas med hjälp av kefirgryn som tillsätts i mjölk och sedan silas ifrån och återanvänds vid nästa kefirtillverkning. Kefirgrynen kallas även tibetansk svamp eller kefirsvamp.

Kolla in vår video nedan där vi går igenom hur du gör din egen kefir med kefirgryn och mjölk som bas!

Under tiden som vi visar berättar vi också om många intressanta fakta kopplat till kefir och dess historia som kulturmat och hur det kommer sig att den har så gamla anor och fortfarande lever kvar i vår moderna tid.

Hoppas att den kan inspirera dig att prova själv och därmed få mer probiotika i din mage/tarm och uppleva välmåendet som det skapar!


Låt oss höras på sociala medier!